A hajós vizsgákról

Képesítést nyújtó kedvtelési tanfolyamaink záróakkordja a hatósági vizsga. Hogyan is néznek ezek ki, mi kell ahhoz hogy valaki vizsgázhasson?

A vizsgára jelentkezéshez tanulói e-hivatali regisztrációra és számos dokumentumra van szüksége a hajózási hatóságnak, ezeknek nagy részét szkennelve már a tanfolyamra jelentkezéskor elkérjük – mi, a hajós iskola, ugyanis a vizsgajelentkezéssel kapcsolatos adminisztrációt az első vizsgasorozat intézésekor magunkra vállaljuk.

Ezen dokumentumok egyike a képzési igazolás, amit a tanfolyam végén állítunk ki azoknak, akik elvégezték a képzést, részt vettek az órákon és megcsinálták az előírt feladatokat.

Tehát a vizsgákra bejelentést csak a tanfolyam lezárulta után (vagy pedig csak elméleti tanfolyam lezárulta után csak az elméleti vizsgára) adhatjuk le. A vizsgaidőpontok jóváhagyását a hatóság közvetlenül a vizsgázónak is visszaigazolja. Mi általában igyekszünk összevonni a vizsgaidőpontokat, tehát lehetőség szerint az elméleti vizsga másnapján kerül sor a gyakorlati vizsgára, nem húzzuk az időt.

Az elméleti vizsga egy számítógépes teszt, hasonló ahhoz amivel a képzés során mindenki gyakorol. A vizsgatárgyak: HSZ (hajózási szabályzat), Hajózási ismeretek (vitorlás), Hajózási ismeretek (kisgéphajó). Természetesen aki csak az egyik eszközből vizsgázik, annak csak a HSZ és a megfelelő Hajózási ismeretek a két vizsgatárgy.

Szóbeli vizsga kedvtelési célú tanfolyamon nincs, sem az elméleti, sem a gyakorlati vizsgán. Természetes a hajón a vizsgabiztosokkal normális szóbeli kommunikáció zajlik és a gyakorlati vizsgán a kormányos le kell tudja vezényelni a fedélzeti teendőket.

Mind a gyakorlati, mind az elméleti vizsga végén már lehet tudni az eredményeket. Ezt követően már csak várni kell hogy a postás meghozza a jól megérdemelt képesítést (vagy személyesen fel kell venni az ügyfélszolgálaton).

Jó felkészülést, sok sikert!