Elméleti képzésünk TÁVOKTATÁSSAL is elvégezhető.

ÁLTALÁNOS KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

kedvtelési célú kisgéphajó- és vitorlás kishajóvezetői tanfolyam

 

Belvízen 7,5 kW-nál nagyobb motorteljesítményű, vagy 7 m vagy annál nagyobb testhosszú kisgéphajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges. A belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői képesítés belvízen – beltenger kivételével – kedvtelési céllal közlekedő kisgéphajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Fontos tudnivaló azonban, hogy a Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó külön jogszabályban meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot kedvtelési céllal üzemeltetni tilos.

Vitorlás kishajó vezetéséhez kedvtelési célú hajóvezetői engedély szükséges melyet jóváhagyott hatósági tanfolyamon lehet megszerezniTíz négyzetméteres vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű vagy 7 m testhosszú, vagy hosszabb vitorlás kishajó vezetéséhez vitorlás kishajó vezetői engedély szükséges. A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői képesítés belvízen – beltenger kivételével – kedvtelési céllal közlekedő vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Ezzel a képesítéssel tehát a balatoni kikötőkben található tőkesúlyos, kabinos túrahajók többsége vezethető.

Egy tanfolyam lehetőséget biztosít a kisgéphajós és a vitorlás kishajós képesítés egyidejű megszerzésére is. Természetesen van arra is lehetőség hogy csak az egyik képesítést célozza meg valaki.

Hajós képesítés megszerzéséhez a hajózási hatóság által akkreditált tanfolyamot kell elvégezni. Erre nálunk az alábbiak birtokában tudsz jelentkezni:

befejezett legalább általános iskolai tanulmányok
személyazonosság és lakcím igazolása
18 éves életkor betöltése
orvosi alkalmasság
biztos úszni tudás
jelentkezési lap kitöltése
tanfolyam díjának befizetése

A jelentkezés menete a következő:

1. Jelentkezési űrlap elküldése

2. A jelentkezéskor megadott email címre elküldjük a visszaigazolást és a tanfolyam részleteit

3. A tanfolyam díjának átutalása

4. A tanfolyamhoz és a vizsgához szükséges dokumentumok elküldése.

A tanfolyam díja tartalmazza a hatóság által jóváhagyott oktatást, az oktatók és a felszerelések költségeit. Nem tartalmazza viszont a hatósági vizsgadíjakat, valamint a képesítés kiállításához szükséges egyéb költségeket.

A kedvtelési célú hajóvezetői tanfolyam felépítése

Kisgéphajós tanfolyamunk tanulóinak kötelező óraszáma 17 óra elmélet és 4 óra gyakorlat, összesen 21 óra.

Vitorlás kishajós tanulóink kötelező óraszáma 20 óra elmélet és 19 óra gyakorlat.

Mindkét típusú képzésen való részvétel esetén a kötelező elméleti óraszám 20, a gyakorlat időtartama pedig 23 óra (19 óra vitorlás kishajó+4 óra kisgéphajó).

Tanfolyamunk témakörei: Hajózási szabályzat, Hajózási ismeretek (kisgéphajó), Hajózási ismeretek (vitorlás kishajó), vitorlás kishajós képzésben résztvevők számára kiegészítve a vitorlázás elméletével, valamint kisgéphajós- és vitorlás kishajós gyakorlat.

Megbízott, illetve állandó oktatóink sok éves vízi gyakorlattal rendelkező hajóskapitányok, köztük vitorlás versenyzők, edzők és vízirendőrök. Az akkreditált tanfolyam gyakorlatai elsősorban egy norvég gyártású Skibsplast motorcsónakkal (90 LE) és egy Manzanita 26 típusú vitorlással kerülnek lebonyolításra.

Az elméleti és gyakorlati képzések helyszíne

a Keszthelyi Yacht Klub és a keszthelyi vízügyi igazgatóság üzemmérnökségének kikötője (Keszthely, Csík Ferenc sétány 4., valamint Keszthely, Csárda u. 13.), valamint kisgéphajóval Budapesten a Marina parton (Budapest, Kelén u. 1., azaz a Duna 1652 + 100 fkm bal parti szelvényéből nyíló Foka-öbölben található U-10844, U-10648 és U-10917 nyilvántartási számú úszóművek).

Az elméleti vizsga lehetséges helyszíneit az illetékes hajózási hatóság határozza meg.

A gyakorlati vizsgákra a hajós iskola lehetőséget biztosít a gyakorlati képzési helyszíneken.

A vizsgákon csak az vehet részt, aki rendelkezik a hajós iskola által kiállított képzési igazolással. Gyakorlati vizsgára az bocsátható, aki sikeres elméleti vizsgát tett. Képzési igazolást csak azon tanulók számára tudunk kiállítani, akik az összes  elméleti és gyakorlati órán részt vettek.

A képzés során az alábbi segédanyagok állnak rendelkezésre a hajós iskolában: 

www.tesztvizsga.hu, Nemes Anikó-Orbán István (szerk.): Hajózás. 2. kiadás, 2017.

Jó szelet, eredményes felkészülést kíván:

A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskola