Képzési áttekintés

Általános tudnivalók

Fa kompozit szerkezetű Contender vitorlás vizi sporteszköz impozáns siklása

Számos vízi eszköz használata (pl. szörf, gumicsónak, kisebb katamarán, evezős vagy vitorlás csónakok, 7,5 Kw teljesítmény alatti motorcsónak nem védett vízterületen) nem igényel képesítést – azonban a vízi szabályokat ezekkel is be kell tudni tartani. Képesítést nem igénylő vitorlás sporteszközök vagy jollék – akárcsak alapfokú – használata is tanfolyamon megszerezhető valódi tudást igényel.

7m-es vagy azt meghaladó testhossz, illetve 10nm-es vagy annál nagyobb vitorlafelülettel rendelkező vitorlás kishajók vagy 10LE feletti teljesítménnyel bíró kisgéphajók esetében viszont a hajó vezetőjének megfelelő képesítéssel kell rendelkeznie. Ezekbe a kategóriákba esik a legtöbb balatoni kikötőben látható (sokszor igen nagy méretű) és ún. lajstromszámmal rendelkező vitorlás, valamint a köznyelvben általában “motorcsónak”-ként aposztrofált kisgéphajó is. Azonban védett vízterületen, mint pl. a Balaton vagy a Velencei-tó, kedvtelési céllal még képesítés birtokában sem lehet kisgéphajót üzemeltetni.

A hajós képesítéseket többféleképpen csoportosíthatjuk. A képzési anyag sok elemében megegyezik a vitorlás és a géphajó esetében, de két teljesen különböző képesítésről van szó, a kettő nem helyettesítheti egymást. A vitorlás kishajós képesítés ugyan önmagában is lehetővé teszi a vitorlás gépi berendezéseinek üzemeltetését is, de (csak gépi meghajtású) kisgéphajó vezetéséhez viszont kisgéphajós képesítés szükséges. Kedvtelési (sport célú) képesítésre annak van szüksége aki saját (vagy bérelt) hajójával közlekedik, míg a pénzkereseti céllal hajózók számára hivatásos (illetve szolgálati célú) képesítésekkel kell rendelkeznie.

Képesítést nyújtó tanfolyamaink

Hajós iskolánkban elsősorban a legnagyobb népszerűségre számot tartó kedvtelési célú vitorlás kishajós és kisgéphajós tanfolyamokat, valamint ezek mellett hivatásos és szolgálati célú tanfolyamokat szervezünk meg. Az elméleti képzés néhány nap, a gyakorlati ugyancsak. A sikeres vizsgákat követően a megszerzett képesítés 20 m-es testhosszig lehetővé teszi vitorlás kishajó vagy kisgéphajó vezetését. A tanfolyamok során lehetséges a kétféle (kisgéphajós és vitorlás kishajós) képesítés egyidejű megszerzése is.

Aki  már rendelkezik valamelyik képesítéssel és kiegészítő tanfolyamot szeretne csinálni a másik típusú vízi járműre is, kérjük jelentkezés előtt egyeztessen velünk és meglévő okmányának másolatát küldje el email címünkre.

Részletes kedvtelési célú tájékoztatónkat itt találjátok.

Hivatásos és szolgálati célú képzési tájékoztatónkat itt találjátok.

Lehetőséget biztosítunk az elméleti tananyag ún. távoktatásos rendszerben történő elsajátítására is. A távoktatás elméleti képzése irányított és ellenőrzött formában történik négy héten keresztül, a vizsgázás és a gyakorlati képzés pedig ugyanolyan formában zajlik mint a nem távoktatásos alaptanfolyamon. Távoktatás esetén jelentkezés legalább egy hónappal az időpontoknál megadott tanfolyamkezdet előtt!

A távoktatásos képzési tájékoztatókat itt találjátok a kedvtelési vagy sport célú és a hivatásos/szolgálati célú tanfolyamhoz.

Egyéb (képesítést nem nyújtó) tanfolyamaink

Vitorlás tanfolyam: A vitorlázás alapjainak elsajátítása tőkesúlyos vitorlás kishajóval, vagy pedig haladó tanfolyam azoknak akik vitorlás csónakkal (jolléval) már vitorláztak, netán már rendelkeznek képesítéssel de szeretnék ismereteiket feleleveníteni. Az alapok és egyebek mellett a következő vitorlás kishajós készségeket nézzük át: reffelés, horgonyzás, kikötőbe ki- és beállás, motorhasználat. További információkat az Árlistában találhatsz.
Kisgéphajó tanfolyam: Igény szerint beiratkozhatsz oktatásra előre egyeztetett témakörökben vagy szinten, előre egyeztetett időtartamra és helyszínen, ha már van kisgéphajó vezetői engedélyed, de szeretnéd gyakorlati ismereteidet felújítani, vagy egyszerűen csak szeretnéd a motorcsónakozás gyakorlati alapjait megtanulni néhány órában. Az oktatást gyakorlattal rendelkező vízirendőrök végzik, akiktől nemcsak a know-howt lehet elsajáítani, hanem azt is, hogy a hatósági ellenőrzési gyakorlatban melyek a legfontosabb szempontok, mire érdemes különösen odafigyelni.
Az oktatás (ahol külön nem jelöljük a magánórát) minden esetben kiscsoportos keretek között zajlik.

Zárszó…

A képesítés megszerzésével vagy egy tanfolyam elvégzésével a tanulás természetesen nem érhet véget. Hajós rutint, nagyfokú vízbiztonságot valamint az egész világon érvényes hajós kultúrát csak rendszeres gyakorlással és továbbképzéssel lehet elérni.

Jó szelet kíván:

A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskola