Képzési áttekintés

Általános tudnivalók

Kisebb vízi eszközök (pl. szörf, vitorlás csónak) szabadon használhatóak belvízen, azonban a  szabályokat ezekkel is be kell tartani, biztonságos használatukhoz tanfolyamon megszerezhető valódi tudásra van szükség.vitorlás csónakra nem szükséges képesítés Aki ennél nagyobb hajót szeretne vezetni, annak képesítéssel (“hajóvezetői jogosítvány”, “vízi jártassági”, “hajós engedély”) is kell rendelkeznie, ezt csakis hatóságilag jóváhagyott képzésen lehet megszerezni. A vitorlás és a kisgéphajó (közismertebb elnevezése motorcsónak) esetében két teljesen különböző képesítésről van szó (a tananyagban van persze átfedés). Kedvtelési (“sport célú”) képesítésre annak van szüksége aki saját vagy bérelt hajójával hobbiból közlekedik, míg a pénzkereseti céllal hajózóknak hivatásos vagy szolgálati célú tanfolyamot kell elvégezniük.

A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskola olyan tanfolyamokat ajánl, ahol egyszerre lehet szakképzett és évtizedes tapasztalattal és eredményekkel rendelkező oktatóktól elsajátítani a hajós mesterterség alapjait, valamint megszerezni a szükséges képesítést, jogosítványt.

Képesítést nyújtó tanfolyamok Keszthelyen

Vitorlás kishajós és kisgéphajós alaptanfolyamaink elméleti és gyakorlati képzése hat nap. Ez alól kivétel a távoktatás (csak a 3 nap gyakorlaton kötelező a megjelenés), és a kizárólag kisgéphajós tanfolyam (itt a gyakorlati képzés . A hatósági vizsgák egy-egy napot vesznek igénybe. A megszerzett képesítések 20 m-es testhosszig lehetővé teszik vitorlás kishajó és kisgéphajó vezetését. A vitorlás gyakorlati képzés helyszíne a Keszthelyi Yacht Klub, és természetesen a Balaton!

Részletes kedvtelési célú alaptanfolyam tájékoztatónkat itt találjátok. A távoktatásos képzési tájékoztatót itt találjátok: klikk ide.

Pénzkereseti céllal való hajózáshoz vagy védett vízterületen egyesületi géphajó vezetéséhez vagy szolgálati állományban történő hajóvezetéshez hivatásos vagy szolgálati célú képesítésre van szükség. Ezen tanfolyamaink ugyanúgy rendelkezésre állnak alaptanfolyamos és távoktatásos rendszerben egyaránt.

Távoktatás esetén jelentkezés legalább egy hónappal az időpontoknál megadott tanfolyamkezdet előtt!

Egyéb (képesítést nem nyújtó) tanfolyamaink

Lehetőséget biztosítunk képesítéstől függetlenül a hajózás alapjainak elsajátítására vagy újraismétlésre, egyebek mellett: reffelés, horgonyzás, kikötőbe ki- és beállás, manővertréning, motorhasználat. A kisgéphajós oktatást gyakorlattal rendelkező vízirendőrök végzik, akiktől nemcsak a know-howt lehet elsajáítani, hanem azt is, hogy a hatósági ellenőrzési gyakorlatban melyek a legfontosabb szempontok. Haladó tanfolyamainkon pedig megismerkedhettek a speciális vitorlák (spinakker, genakker) használatával, a versenyzés alapjaival és egyéb haladó szintű készségekkel.

Zárszó…

A képesítés megszerzésével vagy egy tanfolyam elvégzésével a tanulás természetesen nem érhet véget. Hajós rutint, nagyfokú vízbiztonságot valamint az egész világon érvényes hajós kultúrát csak rendszeres gyakorlással és továbbképzéssel lehet elérni.

Jó szelet kíván:

A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskola