Képzési tájékoztató – hivatásos és szolgálati célú képzés

ÁLTALÁNOS KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

(belvízi hivatásos és szolgálati célú képzések)

Tanfolyam típusok, árak, időpontok, további információk, jelentkezés: www.westbalatonsailing.hu

Szolgálati célú kisgéphajós képesítés azoknak szükséges, akik vízirendészeti, határőrizeti, vám- és pénzügyőri, katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, természetvédelmi, hajózási, vízügyi, tűzoltási, vízi- és műszaki mentési, honvédelmi szolgálati céllal közlekednek 20m testhossz alatti szolgálati kisgéphajóval.

Hivatásos képesítésre annak van szüksége, aki pénzkereseti céllal hajózási engedélyköteles vízi tevékenységet szeretne folytatni (pl. vízi taxi üzemeltetése, charter vitorlázás). Hivatásos képesítést vitorlás kishajóra és kisgéphajóra egyaránt lehet szerezni. A hivatásos kishajóvezetői képesítés tíz négyzetméteres vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű, illetve 7-20 m testhosszú vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek üzemeltetésére jogosít hajózási engedélyköteles tevékenység keretei között.

A belvízi hivatásos és szolgálati célú képesítések megszerzését célzó tanfolyamra nálunk az alábbiakkal lehet jelentkezni:

személyi azonosság és lakcím igazolása

18 éves életkor betöltése

legalább alapfokú iskolai végzettség igazolása

büntetlen előéletet igazoló okirat (pl. erkölcsi bizonyítvány)

orvosi alkalmasság (aki először szolgálati könyvet vált ki, a könyv igénylése előtt vizsgálat hajózási hatósági orvosnál, hatósági orvosi adatlap kitöltése)

Érvényes hajós szolgálati könyv

180 nap igazolt szolgálati idő (hivatásos tanfolyamon a szolgálati könyvben igazolva, szolgálati célú tanfolyam esetében a szolgálati bizonyítványon)

nyilatkozat a biztos úszni tudásról

jelentkezési lap kitöltése

tanfolyam díjának befizetése

A vizsgára bocsátás további feltétele a vizsgadíj befizetésének igazolása (résztvevő fizeti be) és a hajós iskola által kiállított képzési igazolás.

A jelentkezés menete a következő:

1. Jelentkezési űrlap elküldése a www.westbalatonsailing.hu oldalon

2. A jelentkezéskor megadott email címre elküldjük a visszaigazolást és a tanfolyam részleteit

3. A tanfolyam díjának átutalása

4. A tanfolyamhoz és a vizsgához szükséges dokumentumok elküldése.

A tanfolyam díja tartalmazza a hatóság által jóváhagyott oktatást, az oktatók és a felszerelések költségeit. Nem tartalmazza viszont a hatósági vizsgadíjakat, valamint a képesítés kiállításához szükséges egyéb költségeket.

Hivatásos, valamint szolgálati célú kisgéphajós tanfolyamunk tanulóinak kötelező óraszáma 21 óra elmélet és 4 óra gyakorlat (összesen 25 óra).

Hivatásos vitorlás kishajós tanulóink kötelező óraszáma 24 óra elmélet és 20 óra gyakorlat (összesen 44 óra).

Kombinált kisgéphajós és vitorlás kishajós képzésen való részvétel esetén a kötelező elméleti óraszám 24, a gyakorlat időtartama pedig 20+4 óra (összesen 48 óra).

Képzésünk témakörei: Hajózási szabályzat (IV. szint), Hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia (I. szint), Hajóvezetéstan (IV. szint), Hajóelmélet, a hajók szerkezete és építése, hajógéptan (I. szint), Elsősegélynyújtás, vízből mentés, tűz- és környezetvédelem (I. szint), Vitorlázás elmélete (I. szint), Jogi ismeretek (I. szint), Hajózási képesítésekről szóló rendelet, valamint kisgéphajós- és vitorlás kishajós gyakorlat.

Megbízott, illetve állandó oktatóink sok éves vízi gyakorlattal rendelkező hajóskapitányok, vitorlás versenyzők, edzők és vízirendőrök. Az akkreditált tanfolyam gyakorlatai elsősorban egy norvég gyártású Skibsplast motorcsónakkal (100 LE) és egy Manzanita 26 típusú vitorlással kerülnek lebonyolításra.

Az elméleti képzések helyszíne: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökség, 8360 Keszthely, Csík Ferenc sétány 4.

A gyakorlati képzések helyszíne: Keszthelyi Yacht Club, 8360 Keszthely, Csárda u. 13.

Az elméleti vizsga helyszínét az illetékes hajózási hatóság határozza meg. A gyakorlati vizsgákra megfelelő létszám esetén a hajós iskola lehetőséget biztosít a gyakorlati képzési helyszíneken.

Vizsgán csak az vehet részt, aki rendelkezik a hajós iskola által kiállított képzési igazolással. Gyakorlati vizsgára az bocsátható, aki sikeres elméleti vizsgát tett. Képzési igazolást azoknak a tanulóknak tudunk kiállítani, akik az összes képzési (elméleti és gyakorlati) órán részt vettek.

A képzési és képesítési előírásokra vonatkozóan további részletes információk a 15/2001. KöViM rendeletben találhatóak.

Oktatási segédanyagok: www.tesztvizsga.hu

Nemes Anikó-Orbán István (szerk.): Hajózás.

2. kiadás, 2017.

Jó szelet, eredményes felkészülést kíván:

A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskola