Távoktatás – kedvtelési vagy sport célú

ÁLTALÁNOS KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

kedvtelési célú kisgéphajó-

és vitorlás kishajóvezetői tanfolyam (távoktatás)

Tanfolyam típusok, árak, időpontok, további információk, jelentkezés: www.westbalatonsailing.hu

Belvízen 7,5 kW-nál nagyobb motorteljesítményű, vagy 7 m testhosszú, vagy hosszabb kisgéphajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges. A belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői képesítés belvízen – beltenger kivételével – kedvtelési céllal közlekedő kisgéphajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Fontos tudnivaló azonban, hogy a Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó külön jogszabályban meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot kedvtelési céllal üzemeltetni tilos.

Tíz négyzetméteres vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű vagy 7 m testhosszú, vagy hosszabb vitorlás kishajó vezetéséhez vitorlás kishajó vezetői engedély szükséges. A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői képesítés belvízen – beltenger kivételével – kedvtelési céllal közlekedő vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Ezzel a képesítéssel tehát a balatoni kikötőkben található tőkesúlyos, kabinos túrahajók többsége vezethető.

Kedvtelési célú hajós képesítés megszerzése lehetséges nálunk a hajózási hatóság által jóváhagyott ún. távoktatásos tanfolyam segítségével. A tanfolyamon az elméleti anyag távoktatásos formában kerül feldolgozásra a tesztvizsga.hu rendszer alapján, rendszeres konzultációs lehetőséggel. A távoktatás időtartama egy hónap. Ezután kerül sor a gyakorlati oktatásra. A gyakorlati oktatás az elméleti képzéssel ellentétben azonban nem kivitelezhető önállóan, a tanfolyam teljesítéséhez (és a képzési igazolás kiállításához) szükséges a gyakorlati oktatáson való személyes részvétel és a gyakorlati órák hiánytalan teljesítése.

A tanfolyam lehetőséget biztosít a kisgéphajós és a vitorlás kishajós képesítés egyidejű megszerzésére is.

A tanfolyamra nálunk az alábbiak birtokában tudsz jelentkezni:

befejezett legalább általános iskolai tanulmányok

személyazonosság és lakcím igazolása

18 éves életkor betöltése

orvosi alkalmasság

biztos úszni tudás

jelentkezési lap kitöltése

tanfolyam díjának befizetése

A jelentkezés menete a következő:

1. Jelentkezési űrlap elküldése a www.westbalatonsailing.hu oldalon

2. A jelentkezéskor megadott email címre elküldjük a visszaigazolást és a tanfolyam részleteit

3. A tanfolyam díjának átutalása

4. A tanfolyamhoz és a vizsgához szükséges dokumentumok elküldése.

A tanfolyam díja tartalmazza a hatóság által jóváhagyott oktatást, a tesztvizsga.hu rendszer használati jogosultságát, a gyakorlati oktatók és a felszerelések költségeit. Nem tartalmazza viszont a hatósági vizsgadíjakat, valamint a képesítés kiállításához szükséges egyéb költségeket.

Kisgéphajós tanfolyamunk tanulóinak kötelező gyakorlati óraszáma: 4 óra gyakorlat.

Vitorlás kishajós tanulóink kötelező gyakorlati óraszáma: 19 óra gyakorlat.

Mindkét képesítés megszerzése tehát összesen 23 óra gyakorlati órával jár.

Tanfolyamunk elméleti témakörei: Hajózási szabályzat, Hajózási ismeretek (kisgéphajó), Hajózási ismeretek (vitorlás kishajó), vitorlás kishajós képzésben résztvevők számára kiegészítve a vitorlázás elméletével, valamint kisgéphajós- és vitorlás kishajós gyakorlat.

Megbízott, illetve állandó oktatóink sok éves vízi gyakorlattal rendelkező hajóskapitányok, köztük vitorlás versenyzők, edzők és vízirendőrök. Az akkreditált tanfolyam gyakorlatai elsősorban egy norvég gyártású Skibsplast motorcsónakkal (90 LE) és egy Manzanita 26 típusú vitorlás kishajóval kerülnek lebonyolításra.

A gyakorlati képzések helyszíne vitorlás kishajóval a Keszthelyi Yacht Klub és a keszthelyi Vízügyi Igazgatóság üzemmérnökségének kikötője (Keszthely, Csík Ferenc sétány 4., valamint Keszthely, Csárda u. 13.), valamint kisgéphajóval Budapesten a Marina parti kikötő (Budapest, Kelén u. 1., azaz a Duna 1652 + 100 fkm bal parti szelvényéből nyíló Foka-öbölben található U-10844, U-10648 és U-10917 nyilvántartási számú úszóművek).

Az elméleti vizsgák lehetséges helyszíneit az illetékes hajózási hatóság határozza meg.

A gyakorlati vizsgákra a hajós iskola lehetőséget biztosít a gyakorlati képzési helyszíneken.

A vizsgákon csak az vehet részt, aki rendelkezik a hajós iskola által kiállított képzési igazolással. Gyakorlati vizsgára az bocsátható, aki sikeres elméleti vizsgát tett. Képzési igazolást csak azon tanulók számára tudunk kiállítani, akik:

– A tesztvizsga.hu minden egyes vonatkozó témakörének legalább 75%-át feldolgozták

– a felkészülés utolsó hetében legalább hat szimulációt sikeresen megcsináltak a tesztvizsga.hu rendszerében

– az előírt gyakorlati képzést hiánytalanul teljesítették

A képzés során kiegészítő segédanyagként rendelkezésre áll a hajós iskolában: 

Nemes Anikó-Orbán István (szerk.): Hajózás. 2. kiadás, 2017.

Jó szelet, eredményes felkészülést kíván:

A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskola